Leads by SDG Works? Plan GRATIS een LinkedIn adviesgesprek. Klik hier -> 

LinkedIn Kennis

Wat is Lead nurturing?

door | feb 17, 2023 | Sales

Kennis is de sleutel voor een groeiende organisatie. Bespaar tijd en geld met de juiste processen en vind nieuwe innovaties waardoor jouw bedrijf nieuwe stappen kan maken.

In de huidige concurrerende markt is het vinden van potentiële klanten slechts de eerste stap in het verkopen van producten of diensten. Het koesteren van deze potentiële klanten door middel van gerichte marketing en communicatie is even belangrijk als het vinden ervan. Dit proces staat bekend als lead nurturing. In deze blogpost gaan we dieper in op wat lead nurturing inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je het succesvol kunt toepassen.

Wat is lead nurturing en waarom is het belangrijk?

Lead nurturing is het proces waarbij potentiële klanten door middel van gerichte communicatie worden voorzien van waardevolle informatie om hen te helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen. Dit proces is gericht op het opbouwen van relaties met potentiële klanten en het versterken van hun vertrouwen in het bedrijf of merk. Het doel van lead nurturing is om potentiële klanten te converteren naar betalende klanten en hen te behouden als loyale klanten.

Lead nurturing is belangrijk omdat het kan helpen bij het verhogen van de conversiepercentages en het maximaliseren van de ROI. Door gerichte communicatie te gebruiken die is aangepast aan de behoeften en interesses van de potentiële klant, kan lead nurturing de kans vergroten dat deze potentiële klant uiteindelijk een klant wordt. Bovendien kan lead nurturing helpen om potentiële klanten te behouden als loyale klanten door hen te voorzien van relevante informatie en hen te helpen bij het oplossen van problemen.

Hoe start je een lead nurturing-campagne?

Een succesvolle lead nurturing-campagne begint met het vaststellen van de doelen en de doelgroep. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de ideale klant en zijn/haar behoeften, zodat de communicatie hierop kan worden aangepast. Vervolgens is het belangrijk om een plan op te stellen voor de communicatie en de inhoud van de boodschappen.

De inhoud van de boodschappen moet waardevol zijn voor de ontvanger en moet aansluiten bij de interesses en behoeften van de potentiële klant. Dit kan variëren van nieuwsbrieven en whitepapers tot aanbiedingen en uitnodigingen voor evenementen. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten inhoud en berichten om te zien wat het beste werkt.

Het belang van gepersonaliseerde communicatie

Een belangrijk aspect van lead nurturing is gepersonaliseerde communicatie. Potentiële klanten zijn vaak op zoek naar specifieke informatie en willen niet worden overspoeld met irrelevante boodschappen. Door gepersonaliseerde communicatie te gebruiken die is afgestemd op de interesses en behoeften van de potentiële klant, kan de kans worden vergroot dat deze klant uiteindelijk een aankoop doet.

Gepersonaliseerde communicatie kan worden bereikt door middel van segmentatie. Door de potentiële klanten te segmenteren op basis van hun interesses, behoeften en gedrag, kunnen gerichte berichten worden verzonden die specifiek zijn afgestemd op hun individuele situatie. Dit kan leiden tot hogere open- en klikpercentages en uiteindelijk hogere conversieratio’s.

Er zijn verschillende manieren om segmentatie toe te passen bij lead nurturing. Een daarvan is het verzamelen van informatie over de potentiële klant, zoals de inhoud die ze hebben gedownload of de pagina’s die ze hebben bezocht. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om gerichte inhoud te maken die specifiek aansluit bij hun interesses.

Een andere manier van segmentatie is op basis van de fase in de sales funnel waarin de potentiële klant zich bevindt. Potentiële klanten die zich nog in de bewustwordingsfase bevinden, hebben mogelijk behoefte aan andere informatie dan potentiële klanten die zich al in de overwegingsfase bevinden. Door rekening te houden met deze verschillen en gerichte berichten te versturen die aansluiten bij hun fase, kan de kans op conversie worden vergroot.

Het meten van succes bij lead nurturing

Om het succes van een lead nurturing-campagne te meten, is het belangrijk om specifieke doelen te stellen en de resultaten te meten aan de hand van deze doelen. Er zijn verschillende KPI’s (Key Performance Indicators) die kunnen worden gebruikt om de prestaties van de campagne te meten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

    • Open rate: het percentage ontvangers dat de e-mail opent
    • Click-through rate: het percentage ontvangers dat op de link in de e-mail klikt
    • Conversieratio: het percentage ontvangers dat overgaat tot aankoop
    • Terugkerende klanten: het percentage klanten dat terugkeert voor herhaalaankopen

Door deze KPI’s te meten en te analyseren, kan worden bepaald welke aspecten van de campagne werken en welke verbeterd moeten worden. Dit kan leiden tot een hogere ROI en uiteindelijk tot meer verkopen.

Conclusie

Lead nurturing is een belangrijk proces voor het converteren van potentiële klanten naar betalende klanten en het behouden van loyale klanten. Door gerichte communicatie te gebruiken die is afgestemd op de interesses en behoeften van de potentiële klant, kan de kans op conversie worden vergroot. Het is belangrijk om gepersonaliseerde communicatie toe te passen en de resultaten te meten aan de hand van specifieke KPI’s. Door deze aanpak toe te passen, kan een succesvolle lead nurturing-campagne worden opgezet die leidt tot hogere conversieratio’s en een hogere ROI.

Ons GRATIS Tricksheet

Wilt je jouw LinkedIn-profiel optimaliseren zodat je meer waardevolle klanten kunt converteren? Download onze GRATIS LinkedIn-trucsheet

Volg ons op socials

Populaire post

Onze meest geliefde post

Wat is Lead scoring?

Wat is Lead scoring?

In een ideale wereld zouden alle leads die u binnenhaalt even waardevol zijn en dezelfde kans hebben om een klant te worden. Helaas is de realiteit anders. Niet alle leads zijn even waardevol en sommige hebben meer aandacht nodig dan andere. Dit is waar lead scoring...

Wil jij zelf expert worden?

Ontvang gratis ons LinkedIn Tricksheet

Z

100% Tevredenheidsscore op Google.

Z

115+ bedrijven succesvol voorzien van leads.

Z

64.000+ zakelijke connecties gegenereerd.

Wat klanten zeggen

Meer dan 115 opdrachtgevers vertrouwen op SDG Works.

De communicatie, uitleg en behaalde resultaten zijn super! De campagne voelt heel persoonlijk aan. Dikke aanrader voor iedereen!

Jeroen Kubbenga

Jeroen Kubbenga

Ks Medical Group

SDG Works en haar team zijn professioneel, komen hun afspraken na en leveren wat ze beloven!

Roy Calis

Roy Calis

Tiger CFS

Zeer tevreden! SDG Works werkt goed en snel en is meedenkend en pro actief.

Stefan Bassant

Stefan Bassant

Venturecapital.nl

Sander de Grijff

Heb je vragen of wil je direct van start?

Neem contact op met Sander de Grijff, growth expert bij SDG Works.

Onze kennisbank

Zelf zakelijke leads genereren? Lees onze kennisbank

Wat is Lead scoring?

Wat is Lead scoring?

In een ideale wereld zouden alle leads die u binnenhaalt even waardevol zijn en dezelfde kans hebben om een klant te...